Ildsjæl brænder for økologiske måltider i Sønderjylland
26.09.2023
Foto: Fødevarestyrelsen
AABENRAA: Hver dag serverer køkkenleder Marie Boye og kollegerne fra Børnehuset Bakkebo i Aabenraa økologiske måltider til cirka 90 børn. Den integrerede daginstitution har siden 2017 haft Fødevarestyrelsens Økologiske Spisemærke i guld. Menuen består af lækre retter med masser af bælgfrugter, fisk og grønt, som ofte tilgodeser De officielle Kostråd. Marie opfordrer flere daginstitutioner i Syd- og Sønderjylland til at vælge økologisk mad i institutionskøkkenet.
Hos Børnehuset Bakkebo står køkkenleder Marie Boye for inspirerende, sunde og økologiske måltider. Hun er en ægte madildsjæl, når det gælder madlavning til de knap 90 børn, der hver dag sidder klar med en god appetit på de små stole ved frokosttid.
Hun udbreder gerne sin viden om økologisk madlavning og griber altid muligheden til at inspirere flere institutioner i lokalområdet i Syd- og Sønderjylland til at lave økologiske måltider. Siden 2017 har Børnehuset Bakkebo som de første i Syd- og Sønderjylland kunne bryste sig med Det Økologiske Spisemærke i guld, der sikrer, at den mad, der serveres, er økologisk og understøtter bedre dyrevelfærd, biodiversitet og vandmiljø. Bakkebo fik først bronzemærke, og allerede efter et år opgraderede de til sølvmærket. Nu har de øko-mærket i guld.
”Folk bliver altid imponerede over hvor meget økologi, vi kan få for pengene. Børn og forældre er vilde med de økologiske måltider. Vores forældre fortæller mig, at de er glade for den lækre mad, og for at børnene bliver introduceret til nogle andre smagsoplevelser end dem, de får der hjemme”, fortæller Marie.
Ifølge Marie drejer det sig om at finde en god balance mellem gentagelse af børnenes madfavoritter og så introducere ny mad, der smager godt. Børnene er f.eks. vilde med økologiske falafler, som ryger lige ned ved frokosttid.
”Vi tænker også i farvesammensætning og konsistens, når vi laver måltiderne. Det er selvfølgelig også super vigtigt, at maden smager godt”, fortæller Marie Boye, imens hun retter an i køkkenet. Hun får hjælp til at lave de økologiske måltider af to engagerede køkkenmedarbejdere ansat i fleksjob.
Ifølge institutionsleder Susanne Budde, som var med i det indledende arbejde med at få Det Økologiske Spisemærke i 2017, er der via Maries arbejde med økologiske måltider kommet en ekstra dimension ind i den pædagogiske hverdag, når det gælder madmod, madkultur og dannelse.
”Med den måde Marie driver køkken på, er mad og måltider i højere grad blevet en integreret del af den pædagogiske hverdag her i Bakkebo”, fortæller Susanne.
Inspirerer andre til at få økologi i køkkenet
Vejen til at få Det Økologiske Spisemærke har ifølge Marie været nem. Institutionen startede ud med at få bronzemærket, som viser at 30-60 % af den mad og drikke der serveres, er økologisk. Guldmærket viser at der serveres 90-100 % økologi.
Foto: Fødevarestyrelsen
Mange institutioner har allerede en del økologi i deres eksisterende madlavning, og ifølge Marie vil de med fordel kunne opgradere og søge om at få Det Økologiske Spisemærke på det første trin i bronze.
I Aabenraa er der aktuelt fire daginstitutioner, der har Det Økologiske Spisemærke. I Syd- og Sønderjylland er der 48 daginstitutioner, der har mærket. På landsplan er der samlet set ca. 3.500 offentlige og private spisesteder med mærket.
Marie opfordrer derfor flere institutionskøkkener i Syd- og Sønderjylland til at gå i gang med den økologiske omstilling.
”Ved at bruge økologiske råvarer som indeholder færre sprøjtemidler er man jo også med til at gøre noget godt for biodiversiteten og vandmiljøet. Samtidig er man med til at understøtte bedre dyrevelfærd”, forklarer Marie.
Madplaner på Instagram
Hver uge laver Marie madplaner med udgangspunkt i anbefalingerne i De officielle Kostråd. Retterne består blandt andet af masser af bælgfrugter, fisk og grønt. De økologiske menuplaner lægger hun ud på Bakkebos instagram-profil og Aula, så forældrene kan følge med i, hvad børnene spiser. Børnene inddrages også i udvælgelsen af råvarer, når de laver bål-mad eller andre pædagogiske aktiviteter.
Foto: eksempel på økologisk madplan i Børnehuset Bakkebo
Børnehuset Bakkebo er, ud over at være et økologisk fyrtårn i Aabenraa, også lokal inspirationskilde, når samtalen falder på økologi i kommunen.
”Folk ved, at det er os i Bakkebo, som de kan kontakte, når det drejer sig om økologi. Jeg blev f.eks. kontaktet af en nysgerrig køkkenmedarbejder, der stod for at skulle lave en mad-skolebod på en af skolerne i kommunen. Hun sparrede med mig om, hvad man kunne lave af mad i en skolebod, som både er lækkert, nemt og økologisk”, forklarer Marie.
Marie er også, sammen med sine kolleger, med til at inspirere andre institutioner i kommunen og på rådhuset til at få Det Økologiske Spisemærke.
”Vi har holdt oplæg på temadag for ledere i Aabenraa Kommunen omkring økologisk køkkendrift. Her fortalte vi om, hvordan vi arbejder med økologi, og de gode ting, der er ved Det Økologiske Spisemærke. Vi vil gerne, at det spreder sig jo som ringe i vandet, da kommunen har mange andre daginstitutioner i lokalområdet, som måske er nysgerrige på at omstille til økologisk madlavning”, fortæller Marie.
Indsatsen i institutionen er ikke gået ubemærket hen. Børnehuset Bakkebo får ros for deres arbejde med økologi, og de var i starten af september nomineret til Landbrug & Fødevares ’Køkkenpris 2023’ for deres solide arbejde med bæredygtige, økologiske måltider.
”Prisenomineringen holder os skarpe i forhold til at blive ved med at servere lækker økologisk mad. Og så bliver man selvfølgelig også ret stolt. Det smitter af på os alle i institutionen, fortæller Marie.
Hun har et godt råd til de institutioner, som gerne vil i gang med at lave økologisk mad og få Det Økologiske Spisemærke:
”Da jeg startede som køkkenleder var det ikke alle, der var lige vilde med, at de økologiske kartofler nu pludselig var med skræl, i stedet for uden skræl. Nogle børn og forældre skulle lige vænne sig til forandringerne – f.eks. også, at der serveres mindre kød. Men man skal bare blive ved med at tænke kreativt. Ud over at lave sund og lækker mad er man jo med til at gøre en forskel ved at minimere sprøjtemidler i maden samt øge dyrevelfærd og biodiversitet. Det gør mig stolt, forklarer Marie, samtidig med at hun hakker persille og krydrer rødbederne til børnenes næste økologisk måltid.
Sådan får du Det Økologiske Spisemærke:
- Er du køkkenmedarbejder i fx daginstitutioner, eller er du bare nysgerrig på at få Det Økologiske Spisemærke, så kan du besøge Fødevarestyrelsens hjemmeside oekologisk-spisemaerke.dk, hvor du kan læse mere om, hvordan du får mærket i bronze, sølv eller guld. Her kan du også få hjælp til at komme videre og tilmelde dig gratis intro-webinarer. Det Økologiske Spisemærke kan anvendes af alle professionelle køkkener, der er registreret i smiley-ordningen.
- Det er gratis at få Det Økologiske Spisemærke. Det findes i tre udgaver; guld (90-100% økologi), sølv (60-90% økologi) og bronze (30-60% økologi). Det Økologiske Spisemærke viser, hvor stor en del af de indkøbte føde- og drikkevarer, der er økologiske. Spisesteder og institutioner opgør økologiandelen i enten kroner eller kilo.