Økologisk fødevareforbrug i børnehaver
15.10.2021
Betydningen for den ernæringsmæssig sammensætning af maden
I 2012 blev udarbejdet en økologisk handlingsplan med titlen ”Økologisk handlingsplan 2020” med det mål at øge andelen af økologisk landbrugsjord ved at øge efterspørgslen efter økologiske fødevarer, bl.a. ved at øge andelen af økologisk mad i de offentlige køkkener. Ikke mindst i daginstitutionerne er der sket en betydelig omlægning til økologisk forbrug.
læs mere her
Sammenhæng mellem brug af økologiske produkter og den ernæringsmæssige kvalitet af maden samt forarbejdningsgrad ved indkøb
15.10.2021
Mad på plejecentre
Mange af de offentlige professionelle køkkener i Danmark har omlagt deres madproduktion til et højere forbrug af økologiske fødevarer. Omlægningerne kan medføre ændringer i praksis vedrørende
indkøb af fødevarer og tiltag til at mindske madspild for at dække den økonomiske merpris ved indkøb
af økologiske råvarer. Det er således væsentligt at belyse, hvilken betydning økologiomlægningen kan
have for blandt andet den ernæringsmæssige kvalitet af maden på plejecentre.
Comparing programmes to promote organic food consumption in public sector
institutions in Denmark, Norway and Sweden
Københavns Universitet, IFRO, Carsten Daugbjerg, januar, 2021
Analyse af barrierer og potentialer for at udbrede Det Økologiske Spisemærke 2020
Aarhus Universitet - Rebecca Futtrup Gantriis og Klaus G. Grunert, februar 2020
"Forskere på Aarhus Universistet har undersøgt barrierer og potentialer for at udbrede mærkningsordningen på de private spisesteder; det vil sige i det såkaldte HoReCa (Hotel Restaurant Café) segment. Resultaterne af undersøgelsen kan læses i nærverende DCA-rapport" - Aarhus Universitet, DCA - Nationalt center for Fødevarer og Jordbrug
Økologisk markedsrapport 2021
Økologisk markedsrapport 2021 Ansv. Henrik Hindborg
Skribent Louise Kaad-Hansen
"I vores markedsrapport kan du bl.a. blive opdateret på markedsudviklingen for økologiske fødevarer i den danske detailhandel og foodservicesektor. Du kan også blive klogere på de økologiske forbrugere, og de drivere og barrierer, som ligger til grund for deres økologiske indkøb, og du kan læse om de vigtigste fødevaretrends lige nu. Endelig kan du blive opdateret på udviklingen i både eksport og import." - Økologisk landsforening. markedsrapport-2021.pdf (okologi.dk)
Market analysis of organic foods in the Nordic and Baltic countries
Anna Pekala, Rambøll Management Consulting, Januar 2020
Udgivet af Nordisk Ministerråd. Download Rapporten om markeds udviklingen af økologiske fødevarer i Norden og Baltukum.
Characteristics of Canteens at Elementary Schools, Upper Secondary Schools and Workplaces that Comply with Food Service Guidelines and Have a Greater Focus on Food Waste
Anne D. Lassen, Lene M. Christensen, Max P. Spooner og Ellen Trolle, Marts 2019
Artikel der undersøger om der er sammenhæng mellem anvendelsen af principperne for frokostretter fra Måltidsmærket og køkkener, som samtidigt bruger økologiske råvarer.
Økologisk omstilling af offentlige køkkener under Økologisk Handlingsplan 2020
Nina Nørgaard Sørensen og Anne Dahl Lassen, maj 2016
Rapport om betydningen af en økologisk omlægningsprocess på køkkenmedarbejderes arbejdsmotivation og –glæde.
Læs rapporten "Økologisk omstilling af offentlige køkkener under Økologisk Handlingsplan 2020"
Organic food conversion in Danish public kitchens
Nina Nørgaard Sørensen, april 2016
PhD afhandling om betydningen af en økologisk omlægningsprocess på køkkenmedarbejderes arbejdsmotivation og –glæde.
Læs rapporten "Organic food conversion in Danish public kitchens"
Omlægning til økologi - hvad koster det?
Anne Vibeke Thorsen og Jørgen Dejgård Jensen, marts 2016
Rapport om hvordan prisen på økologisk omlægning kan mindskes ved øget fokus på madspild.
Læs rapporten "Omlægning til økologi - hvad koster det?"
Erfaringsopsamling mht. redskaber og undervisningsmateriale til økologiomlægning i offentlige køkkener
Niras, august 2014
Resultatet af kvalitativ undersøgelse, udarbejdet af NIRAS, med fokus på økologiomlægning i offentlige køkkener.
Læs rapporten om redskaber og undervisningsmateriale til økologiomlægning i offentlige køkkener
Madspild i forbindelse med økologisk omlægning i offentlige køkkener
Anne Vibeke Thorsen, Marianne Sabinsky og Ellen Trolle, juni 2014
Rapport udarbejdet af DTU der undersøger madspild i forbindelse med omlægning til økologi.
Læs rapporten "Madspild i forbindelse med økologisk omlægning i offentlige køkkener"
Omkostninger ved omstilling fra konventionel til økologisk drift i offentlige storkøkkener
Jørgen Dejgård Jensen, juni 2014
Videnopsamling og udredning af, hvorvidt en udgiftsneutral økologiomstilling i storkøkkener er mulig og kan bygge på, at madspild minimeres og at mængden af frugt og grønt øges, blandt andet på bekostning af mængden af animalske produkter.
Økologi i offentlige køkkener
Trine Mørk, George Tsalis og Klaus G. Grunert, marts 2014
Rapport baseret på web-baseret spørgeskema, angående forbrugernes holdning til økologisk bespisning i de offentlige køkkener.
Læs rapporten "Økologi i offentlige køkkener"
Omlægning til økologi i de offentlige køkkener
Fremforsk, Center for Fremtidsforskning, 2013
Kortlægning af forbruger af økologiske fødevarer og erfaringer med omlægning i Aalborg, Aarhus, Furesø, Hvidovre og Bornholms regionskommune i efteråret 2013.
Læs rapporten "Omlægning til økologi i de offentlige køkkener"
Undersøgelse af økologi i offentlige køkkener, fra beslutning til praksis - delrapport
Madkulturen og Aalborg Universitet, februar 2013
Kvalitativ undersøgelse om erfaringer med økologisk omlægning i offentlige køkkener og indblik i en række danske kommuner - en delrapport.
Læs rapporten "Undersøgelse af økologi i offentlige køkkener, fra beslutning til praksis"
Undersøgelse om omlægning til økologi i offentlige køkkener - delrapport
Madkulturen og Aalborg Universitet, december 2012
Kvalitativ undersøgelse af økologi i offentlige køkkener - fra beslutning til praksis.
Læs rapporten "Undersøgelse om omlægning til økologi i offentlige køkkener"